10 november 2020

Bij de aanschaf van een elektrische auto wordt in de meeste gevallen als eerste gekeken naar de actieradius van het model. Vragen als "wat is de actieradius van de auto? En hoe ver kan ik er daadwerkelijk mee?" Begrijpelijke vragen die ook voorkomen bij de aanschaf van de elektrische Volkswagen ID.3. Wij hopen al een aantal vragen voor u te beantwoorden!

De actieradius is in principe een combinatie van twee factoren. De eerste factor is wat er wordt verbruikt en de tweede factor is hoe groot het accupakket is. Zoals u wellicht wel weet is de ID.3 gebouwd op het modulaire MEB-platform. Dit platform heeft de Volkswagen Groep speciaal voor de productie van elektrische auto's gebouwd. De accu van o.a. de ID.3 is in de bodemvloer geplaatst. Doordat de auto op een modulair platform wordt gebouwd, kunnen er ook verschillende accugroottes in de bodemvloer geplaatst worden. Hiermee is Volkswagen dus erg dynamisch en kan het snel inspelen op de vraag. 

Verschillende invloeden op de actieradius van de ID.3

Een andere veelgestelde vraag gaat over de verschillende invloeden op de actieradius. Wij hebben een zaken op een rij gezet die invloed hebben op de actieradius van de ID.3. 

 • Rijstijl
  • Bent u een sportieve of rustige rijder? Beide stijlen hebben invloed op de actieradius, zowel negatief als positief. 
 • Airco
  • Wanneer de airco draait heeft dat invloed
 • Minder voor de hand liggende zaken
  • Rijdt u met de ramen open?
  • De temperatuur buiten
  • Het aantal passagiers of de lading van de auto. 
 • Acceleratie
  • Bij het constant snel accelereren heeft u direct vermogen, maar zal de actieradius wel afnemen. Hoge snelheid = lagere actieradius
 • B-Mode voor het regeneren van energie 
  • De ID.3 kunt u zowel in de D als B-model zetten. De B-mode zorgt voor het regeneren van energie en dat zult u snel merken tijdens het rijden. 

Verwarmd accupakket

Normaliter zorgt een hoge of lage buitentemperatuur voor meer weerstand tijdens het laden. Het laden gaat hierdoor minder snel, maar dat is bij de Volkswagen ID.3 niet het geval. Dat komt doordat het model de beschikking heeft over een gekoeld en verwarmd accupakket waardoor de laadsnelheid constant blijft.

Warmtepomp elektrische auto

De warmtepomp produceert warmte die gebruikt wordt om stromende koude lucht op te warmen. Hierbij wordt minder energie van de accu gebruikt voor de hoogvoltverwarming, waardoor men profiteert van 20 tot 30% grotere elektrische actieradius. Dit in vergelijking met elektrische voertuigen zonder warmtepomp.

Actieradius ID.3 58 kWh accupakket

In het voorbeeld gaan we uit van een ID.3 die de beschikking heeft over een 58 kWh accupakket. Met een volle accu moet u minimaal 300 en maximaal 424 kilometer kunnen halen. Stel voor dat u bijvoorbeeld vijftig km per dag zou rijden, dan is de laadfrequentie per maand drie à vier keer. Dat valt hartstikke mee en vaak heeft u ook al de mogelijkheid om op werk of thuis te laden. Met een snellader langs de snelweg is de ID.3 daarnaast in een half uur 290 kilometer bijgeladen. Bij Autobedrijf DAGO bieden wij het totaalplaatje aan en kunnen wij u ook voorzien van een laadpaal en laadpas. Middels een reguliere laapdaal bij u thuis is de ID.3 in ongeveer 6,5 uur volledig opgeladen.

Voor de vakantiegangers

Vanwege COVID-19 zullen heel veel vakanties helaas uitgesteld worden, maar mocht het weer mogelijk zijn dan kunt u de route heel eenvoudig uitstippelen. Met de ID app kunt u de route naar het vakantieadres invoeren en daarnaast ook de laadpunten aanvinken. Zo weet u precies waar de auto opgeladen kan worden! Belangrijke tip: check even of uw laadpas in het buitenland overal te gebruiken is! 

Test de ID.3 bij Autobedrijf DAGO

Onze demonstratie auto's hebben inmiddels al vele gelukkige proefritten mogen maken. Een volledig nieuw elektrisch model moet natuurlijk getest worden. Wij willen u uiteraard ook deze mogelijkheid bieden. Via www.dago.nl/id3 heeft u de mogelijkheid om een proefrit te plannen. Tevens hebben wij nog diverse ID.3 modellen op voorraad die in 2020 nog geleverd kunnen worden. Zien wij u binnenkort in onze showroom?

ID.3 proefrit Voorraad

ID.3 actieradius video

Bekijk onderstaande video en kom meer te weten over de verschillende invloeden op de actieradius!

Meer info? Neem gerust contact met ons op!