25 maart 2021

Het is alweer een tijdje geleden dat Aljo Hartgers van Doe-Duurzaam ons benaderde met de vraag of hij eens met de ID.3 op pad mocht. Aljo is actief als creatief contentstrateeg voor duurzame organisaties en merken. Hij wilde de ID.3 graag eens in de praktijk ervaren om vervolgens zijn bevindingen te delen. Uiteraard stonden wij hiervoor open en was het aan Aljo om er een eigen en eerlijk verhaal van te maken, zonder enige verplichtingen of opdrachten. In eerste instantie was Aljo dan ook wat sceptisch. Was Volkswagen niet veel te laat begonnen met de transitie naar het elektrische rijden? Hij vindt nog steeds van wel, maar is ook van mening dat Volkswagen bezig is met een hele mooie inhaalslag. Mede ook dankzij de versnelde aanpak van Volkswagen-directeur Herbert Diess. De Volkswagen ID.3 heeft een behoorlijke indruk op Aljo gemaakt.

Aljo over de prestaties van de ID.3

Allereerst is het natuurlijk even goed om te melden met welke ID.3 Aljo op pad ging. Aljo is op pad gegaan met een Volkswagen ID.3 1ST Max. Deze uitvoering beschikt over een 58 kWh accu die goed is voor een actieradius van maximaal 424 kilometer volgens WLTP. Daarnaast heeft de auto 150 kW oftewel 204 pk. De eerste ervaringen waren fantastisch en kunt u hieronder in het kort de belangrijkste punten vinden:

 • De accucapaciteit is ruim voldoende om zonder stress richting een snellader te rijden
 • Het is een degelijke auto die echt stabiel rijdt
 • De ID.3 trekt precies goed op en zorgt er dus voor dat de bijrijder niet misselijk wordt
 • Herkenning van verkeersborden en zelfsturende mogelijkheden zorgen voor minder stress
 • De actieradius wordt goed ingeschat door de ID.3
 • Laadstress is absoluut niet nodig
Hele artikel lezen op doe-duurzaam.nl

Snelladen in Duitsland

De ID.3 zette al snel koers richting Duitsland om vervolgens bij de eerste snellader bij te laden. Na een lunchpauze van ongeveer een half uur konden de heren, Aljo en bijrijder Martin, weer op pad. In een half uur had de ID.3 aan de snellader 28 kWh bijgeladen en met 74% accucapaciteit was er voldoende vertrouwen om Duitsland verder te verkennen.

Een auto voor.... iedereen

Over de ID.3 zegt Aljo verder het volgende: 'De Volkswagen ID.3 is er voor iedereen. Van binnen voelt de auto heel ruim aan en van buiten is de auto eigenlijk heel saai (en fijn) oftewel een doodnormale auto'. Hij ziet dat juist als een pluspunt aangezien het geen opvallende auto hoeft te zijn. Daarnaast horen omstanders pas als je gaat rijden dat het een elektrische auto is. Ook is de auto van binnen erg stil tijdens het rijden en zorgen de twee heldere displays voor een goed overzicht én inzicht. 

Snelladen bij Allego

Na op de 'Deutsche Autobahn' eens flink gas te hebben gegeven daalde de geschatte actieradius flink. Een logisch gevolg bij elektrische auto's waar ervaren elektrische rijders niet meer wakker van liggen. Wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met elektrisch rijden, dan kan het wel even schrikken zijn. Een meer ervaren elektrische rijder vertrouwd op de capaciteit in procenten. Bij de tweede stop werd de snellader van Allego bezocht, namelijk in Emsbüren nabij Enschede. Dit betrof een 320 kW HPC-lader en de ID.3 was in iets meer dan 30 minuten tot 88% geladen.

Conclusie: kijk naar de rijstijl en wensen

'Dankzij de gewonere uitstraling en met name de prima rij-eigenschappen vindt Aljo de Volkswagen ID.3 een perfecte auto voor... iedereen! Bij een keuze voor een elektrische auto geeft hij als tip mee om jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Hoe vaak rijdt u verder dan de actieradius?
 • Is het een probleem om af en toe een pauze te nemen bij een langere rit?
 • Heeft u zich al verdiept in de dekking van snelladers op routes die u vaak rijdt?
Op basis van de hierboven genoemde vragen kunt u kijken welke capaciteit het beste bij u past. Kiezen voor elektrisch rijden is geen issue meer. U kiest nu hoever u wilt rijden. Aljo vindt de ID.3 daarbij een uitstekende keuze en geeft als advies mee om een uitgebreide proefrit te plannen met flink wat kilometers!
ID.3 proefrit plannen ID.3 voorraad bekijken

Over Aljo Hartgers

Aljo is actief als creatief contentstrateeg voor duurzame organisaties en merken. Wat hij doet: 

 • Interim opdrachten rondom content marketing, digitale communicatie en de creatie van content.
 • Organiseren van workshops en trainingen over online communicatie en content marketing.
 • Begeleiden van je organisatie of (communicatie)team naar zelfstandig opererend content team.
Website bezoeken