4 november 2020

Het is de krachtigste productie Golf ooit en hij komt er aan! Met 320 pk, zeventraps DSG, 4Motion vierwielaandrijving en R performance Torque Vectoring. Een topsnelheid van 270 km/u, 0 naar 100 in 4,7 seconden. Het meest spectaculair? nieuwe rijmodi: Drift en Nürburgring. 

Drift- en Nurburgringmodus Golf 8 R.

Bij het bestellen van de nieuwe Golf R is het mogelijk om te kiezen voor het R-Performance-pakket, welke onder andere goed is voor 20 km/u hogere topsnelheid namelijk 270 km/u. Standaard is deze begrensd op 250 km/u. Standaard zijn de rijstanden Comfort, Sport, en Race maar bij het R-Performance-pakket zitten hierin ook 'Drift' en 'Special'. Deze laatste staat bekend als de Nürburgringmodus: een relatief zachte onderstel setup om het golvende wegdek van de Nürburgring op te vangen en een DSG-transmissie die automatisch terugschakelt op basis van remdruk. Het al dan niet wel of niet opschakelen op cruciale momenten wordt gemeten aan de hand van zijdelingse accelaratie of de snelheid waarmee de druk van het gaspedaal wordt afgehaald. In deze modus doet de nieuwe Golf R een rondje Nordschleife in zo'n 17 seconden minder dan zijn voorganger. 

De Drift modus maakt het mogelijk om met een speciale verdeling van de aandrijfkrachten drifts mogelijk te maken. Om er voor te zorgen dat deze modus alleen op een afgesloten terrein of circuit wordt gebruikt, moet het eerst via het infotainmentsysteem worden bevestigd. 

Ook het ESC systeem is weer helemaal up-to-date, waarbij ESC sport zorgt voor minder heftige ingrepen en bij ESC off is het systeem nog steeds compleet uitgeschakeld. In noodsituaties kunnen Front Assist en de uitwijkassistent het ESC systeem weer inschakelen. 

Digitaal en sportief interieur

De nieuwe Golf R wordt standaard geleverd met Digital Cockpit Pro, een 10 scherm infotainmentsysteem, navigatie en voice control. De Digital Cockpit Pro heeft diverse weergave mogelijkheden, waaronder 'Sport Skin' met een grote ronde toerenteller en ronde tijden. Wanneer de DSG-transmissie op handmatig staat, wordt met shift-lights aangegeven wanneer geschakeld moet worden. In de rijmodi Special en Drift is de automatische opschakelfunctie altijd uitgeschakeld. Het digitale dashboard kan ook specificieke informatie weergeven zoals turbodruk, temperatuur van de versnellingsbak, het actuele vermogen en de verdeling van de aandrijfkrachten. 

R-ambiance maken het heerlijk vertoeven

De passagier en bestuurder zitten in compleet nieuwe sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen. Het is bekleed met Sardegna-stof in zwart en blauw. De buitenzijde van de stoelen zijn bekleed met Art Velours. Optioneel is zwarte Nappaleder te bestellen. Het sportstuur is bekleed met leder en voorzien van extra grote schakelpaddles. Het is afgewerkt met blauwe stiksels en een R-knop, welke direct toegang geeft tot de verschillende rijprofielen. Verder zijn natuurlijk een zwarte dakhemel en diverse kleuren interieurverlichting standaard. 

Bestelbaarheid, prijzen en levertijden Golf 8 R

De nieuwe Golf R is leverbaar in Lapiz Blauw Metallic, Pure White of Deep black pareleffect. Evenals alle andere nieuwe Volkswagens wordt hij standaard geleverd met 4 jaar garantie. Het topmodel van de Golf 8 lijn is vanaf december te bestellen en levering start bij DAGO begin 2021. Ook de prijzen zullen naar verwachting in december bekend worden gemaakt.