18 juli 2022

Zo gaan de remmen van uw auto langer mee

Nieuwe modellen worden steeds veiliger en dat is vooral te danken aan ŠKODA's slimme assistenten. Ondertussen buffelen de bewezen mechanische onderdelen van het remsysteem trouw door. Zelfs de moderne ŠKODA ENYAQ iV heeft gewoon schijfremmen (voor) en trommelremmen (achter), net als veel andere modellen. Het maakt dus niet uit in welke ŠKODA u rijdt, onderstaande tips werken voor iedereen. 

Gebruik uw remmen minder

Gras is groen, water is nat en uw remmen slijten langzamer als je ze minder gebruikt. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar als u op de snelweg rijdt, ziet u toch overal rode remlichten branden. Voor de remblokken van uw auto en de doorstroming van het verkeer is het beter om de auto te laten uitrollen. Door met een vooruitziende blik te rijden, kunt u eerder het gas loslaten en alleen remmen als het echt nodig is. Met als bijkomend voordeel dat u zuiniger gaat rijden.

Rijd uw remmen droog na het autowassen

Schijfremmen die nat zijn en blijven, kunnen gaan roesten. Daarom is het verstandig om na het wassen van de auto een rondje te rijden. Door een paar keer te remmen, worden de schijfremmen warm en drogen ze op. U kunt dit ook als smoes gebruiken om na het autowassen even een mooi ommetje te maken met de auto. Plezierritje? Nee, conservering van het remsysteem.

Wees niet bang om vol in de ankers te gaan

Trap bij een noodstop het rempedaal helemaal in om zo snel mogelijk tot stilstand te komen. U hoeft niet bang te zijn voor controleverlies, want het antiblokkeersysteem (ABS) en de elektrische stabiliteitsregeling (ESP) helpen u. Oefen de noodstop anders een keer op een veilige plek. Weten hoe u de remmen van de auto correct gebruikt, is bevorderlijk voor hun levensduur. 

Ga elektrisch rijden en win remenergie terug

Elektrische auto’s gebruiken hun remmen anders. ENYAQ iV-rijders remmen steevast af op de elektromotor, waardoor remenergie wordt teruggewonnen en de remmen zelf amper slijten. De remblokken van een elektrische auto kunnen dan ook veel langer meegaan, al hangt dat natuurlijk ook af van uw rijstijl.

Op de motor remmen als u van een helling rijdt

Als Nederlander op vakantie moet u eraan denken om de remwerking van de motor te benutten als u omlaag rijdt. Door een of meer versnellingen terug te schakelen (handbak) of een lagere rijstand te kiezen (automaat), remt auto af op de motor. Zo worden de remmen zelf ontlast. Moet u bijremmen, houd u uw voet dan niet continu op het rempedaal, maar rem met tussenpozen. Dat geeft het remsysteem de kans af te koelen.

Laat uw remvloeistof om de 3 jaar vervangen

Remvloeistof heeft de hinderlijke eigenschap om vocht aan te trekken en op te nemen, waardoor de remdruk afneemt. Laat daarom bij DAGO ŠKODA om de 3 jaar de remvloeistof vervangen. De monteur maakt het remsysteem helemaal schoon, vult het met verse vloeistof en stelt het remcircuit weer nauwkeurig af.
Uw remvloeistof vervangen