13 juli 2021

De nieuwe ŠKODA Fabia 2021 komt eraan! Onlangs rolde de eerste van de vierde-generatie van de lopende band in Mladá Boleslav waar de hoofdfabriek van ŠKODA zich bevindt. Het merk heeft niet alleen geïnvesteerd in een nieuw model, maar ook in een aangepaste productielijn om de nieuwe Fabia te kunnen produceren. In totaal heeft ŠKODA maar liefst 110 miljoen geïnvesteerd om de productie van de nieuwe Fabia mogelijk te kunnen maken. Het vernieuwde model zal op het MQB-A0-platform van de VAG-Groep gebouwd gaan worden. Op dit platform worden de Scala en Kamiq ook gebouwd. Hierdoor is de 2021 uitvoering ruimer en krijgt het de beschikking over de nieuwste veiligheidssystemen- en comfortmogelijkheden. 

Een ware verkoophit

In tegenstelling tot de Karoq bijvoorbeeld is de Fabia al jaren op de markt. Sinds zijn intrede in 1999 zijn er al meer dan 4,5 miljoen Fabia-modellen gebouwd. Na de Octavia komt de Fabia qua verkopen op de tweede plaats te staan.

Compact én nog meer ruimte

Zoals eerder gemeld in dit artikel krijgt de Fabia, mede dankzij het nieuwe pMQB-A0-platform, de beschikking over meer binnenruimte. Het nieuwe model heeft een lengte va 4.108 mm en is hiermee voor het eerst langer dan 4-meter. De breedte komt uit op 1.780 mm. De bagageruimte was al de grootste in zijn segment en is ook nog eens met 50-liter toegenomen. Hiermee kunt u tot 380 liter vervoeren. Extra bijzonder aan de Fabia is de Cd-waarde, oftewel de luchtweerstandscoëfficiënt. Hoe lager de Cd, hoe minder weerstand de auto zal ondervinden van lucht. Met een Cd-waarde van 0,28 is dit een record in het segment van compacte auto's. Mede door de lage CD-waarde is een actieradius van meer dan 900 kilometer op de benzinemotoren en inclusief optionele brandstoftank van 50 liter mogelijk. Dit is berekend op basis van de nieuwe WLTP-testmethode.

Welke motoren zijn leverbaar?

De Fabia krijgt de beschikking over twee benzinemotoren die uiteraard voldoen aan de strenge Euro 6d-emissienorm. Dit betreffen twee 1.0 TSI-motoren die standaard de beschikking hebben over een partikelfilter. De 1.0 TSI motoren (direct ingespoten) hebben een vermogen van 70 kW/95 pk of 81 kW/110pk. De eerste is er als handgeschakelde 5-bak en de andere als handgeschakelde 6-bak en optioneel als DSG-7 automaat. 

Meer informatie over de nieuwe Fabia?

De nieuwe Fabia in productie