De volledig elektrische SEAT el-Born

Op de Autosalon van Geneve heeft iedereen voor het eerst kennis kunnen maken met de el born. In eerdere berichtgevingen van SEAT was de naam en andere specificaties zoals actieradius nog niet bekend. Inmiddels heeft SEAT de naam van de volledig elektrische concept auto bekendgemaakt. De naam van SEAT volledig elektrische auto is el-Born. De naam el born verwijst naar een bijzondere, iconische en veilige buurt in Barcelona.

  • Gebouwd op het MEB-platform van de Volkswagen Group
  • 2021 op de markt
  • Actieradius vtot 420 kilometer
  • Vermogen van 150 kW / 204 pk
De el Born is ontwikkeld in Barcelona, maar wordt op het MEB-platform gebouwd in Duitsland. SEAT is hiermee het tweede merk (na Volkswagen), die een volledig elektrische auto op het MEB-platform laat bouwen. Het is de bedoeling dat de el Born in 2021 op de markt komt met een actieradius (volgens WLTP) van maximaal 420 kilometer. De el born accelereert in 7.5 seconden van 0 naar 100 km/u.

el-born gaat verder als Cupra Born

Update: de eerste elektrische auto wordt ondergebracht bij Cupra en gaat verder als Cupra BornDe auto heeft een vanafprijs van € 37.990 en is er momenteel in vier uitvoeringen. Wanneer u tijdig beslist kan de auto in 2021 nog geleverd worden. Zakelijke rijders profiteren dan nog van 12% bijtelling tot € 40.000. 

Aanmelden nieuwsbrief Cupra Born pagina bekijken

Exterieur

Een belangrijke pijler bij elektrische auto’s is aerodynamica. Fabrikanten doen er alles aan om de actieradius van de elektrische auto te vergroten, zo ook SEAT. Bij het ontwerp van de el born is uiteraard rekening gehouden met de aerodynamica om de actieradius te vergroten. Het volledig elektrische model heeft bijvoorbeeld geen traditionele grille, maar beschikt het wel over lage instroomopeningen in de neus. Deze instroomopeningen in de neus moeten ervoor zorgen dat de batterij gekoeld kan worden. De elektrische aandrijflijn van de el born is zeer compact, hierdoor zijn de wielen van de el born in de uiterste hoeken van de carrosserie gezet en beschikt het nog meer over een sportief uiterlijk.

Interieur

Zoals bij veel andere elektrische auto’s neemt de aandrijflijn over het algemeen weinig ruimte in beslag. Mede hierdoor is de SEAT el born erg ruim van binnen. Het volledig elektrische model van SEAT is uitgerust met een digitale cockpit en infotainment systeem van 10 inch. Verdere interieurdetails van de el born worden later bekendgemaakt.

Net als de Mii electric zal de SEAT el-Born ook volledig connected zijn. Dat wil zeggen dat u met een mobiele app inzichten heeft in de prestaties van de auto. Daarnaast kunt u checken of de auto op slot zit en zien waar de el-Born geparkeerd staat. 

 

Motor en batterij

De motor van de el born beschikt over 150 kW en 204 pk. Daarnaast accelereert de el-Born in 7.5 seconden van 0 naar 100 km/u. In de el-Born komt een batterijpakket van 62 kWh te liggen. Dit batterijpakket moet zorgen voor een actieradius van 420 kilometer volgens het WLTP-bereik.

Technische specificaties

Opladen

Via een 100 kW DC-supercharger is het elektrische model binnen 47 minuten tot 80 procent opgeladen. Het warmtepompsysteem in de el born zorgt er daarnaast voor dat de elektrische auto zo min mogelijk elektriciteit voor koeling of verwarming verbruikt. Tijdens extreem koude of warme temperaturen scheelt dit enorm voor de actieradius.

Autonoom rijden

Elektrische auto’s worden steeds geavanceerder en gaan richting autonoom rijden. Ook de el born. De el born is van niveau 2 autonoom. Dat betekent dat de elektrische auto in staat is om in bepaalde situaties zelf te sturen, accelereren en kan afremmen. Park Assist is ook inbegrepen zodat inparkeren met stress verleden tijd is. 

A-stijl

Opvallend om te zien is dat de a-stijlen van de elektrische auto van SEAT verder naar voren staan. Ook heeft het op de flanken van de el born als het ware een ‘luchtgordijn’ in het design toegepast. Daarnaast beschikt het nieuwste elektrische model aan de achterzijde over een dubbele dakspoiler. De wielen zijn daarnaast zo ontworpen dat er een positieve luchtstroom ontstaat die ook nog de remmen kunnen koelen.

Prijs

De prijs van de SEAT el-Born is op dit moment nog niet bekend. Zodra hier meer informatie over is, zullen wij dit met u delen. De prijzen zullen naar alle waarschijnlijkheid in aanloop naar de introductie gecommuniceerd worden. 

Cupra el-Born

Onlangs heeft SEAT de Cupra el-Born gepresenteerd aan de buitenwacht. De Cupra el-Born is het sportieve elektrische topmodel en zal in 2,9 seconden van 0 naar 50 km/u kunnen sprinten. Zoals we van de Cupra uitvoeringen gewend zijn, zullen deze beschikken over zeer sportieve details en rijeigenschappen. Lees meer over de Cupra el-Born door op onderstaande button te klikken. 

Alles lezen over de Cupra el-Born

Aanmelden nieuwsbrief

Ik wil graag*

Andere elektrische modellen