04 march 2020

€ 4000 subsidie bij aanschaf elektrische auto

Onlangs heeft het kabinet in Den Haag besloten dat iedereen vanaf 1 juli 2020 € 4.000 subside ontvangt bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto. Indien u voor een elektrische occasion kiest, dan bedraagt de subsidie vanuit het rijk € 2.000. Deze regeling komt voort uit het klimaatakkoord. 

Update 15-07-2020:

De subsidiepot voor 2020 voor nieuwe elektrische auto’s is al volledig benut door de huidige aanvragen. De overheid accepteert echter nog steeds nieuwe subsidieaanvragen, waarbij gebruikt wordt gemaakt van de 2021 subsidiepot.

Schaft u per heden een elektrische auto aan (koop of private lease), dan kunt u dus nog steeds aanspraak maken op € 4.000 subsidie. Bij goedkeuring van de aanvraag vanuit de overheid, ontvangt u de subsidie in dit geval vanaf januari 2021. 

Komt elke auto in aanmerking?

Nee, niet elke elektrische auto komt in aanmerking voor de subside. Het kabinet wil met name de middenklasse stimuleren om over te gaan op elektrische auto's. Hierdoor heeft men besloten om auto's van € 12.000 en € 45.000 in aanmerking te laten komen voor de subsidie. Uiteraard heeft het kabinet aanvullende voorwaarden opgesteld zodat er niet gefraudeerd kan worden met de subsidie. 

Voorwaarden

Allereerst geldt de regeling voor de particuliere rijder en daarnaast moet de auto minimaal een aantal jaar in het bezit zijn van dezelfde eigenaar. Ook moet u als eigenaar van de auto in Nederland blijven. Mocht u over willen gaan tot het private leasen van de elektrische auto, dan dient u het contract mininmaal 4 jaar te voldoen, anders raakt u de subsidie kwijt. Kiest u voor particuliere aankoop en verkoopt u de auto binnen drie jaar om een andere auto aan te schaffen? Dan bent u verplicht om een deel van de subsidie terug te betalen. 

Tot wanneer is de subside geldig?

Het kabinet heeft besloten om de subsidie tot 2025 aan te bieden. Daarnaast heeft minister Van Veldhoven gecommuniceerd dat het bedrag ook terug zal lopen omdat elektrische auto's steeds betaalbaarder worden. Deze subsidie maatregel moet er mede toe leiden dat er in 2030 tot 49% minder CO2-uitstoot is. Daarnaast wil men dat er in 2030 alleen nog maar elektrische auto's verkocht worden.

Advies?

Wilt u advies bij de aanschaf van een elektrische auto? Wij helpen u graag vooruit en denken vanzelfsprekend met u mee. Wij houden inmiddels alweer 50 jaar Nederland in beweging! Neem gerust eens contact met ons op zodat wij de mogelijkheden met u kunnen bespreken. 

Contact opnemen

Onze elektrische modellen uitgelicht

Welke elektrische modellen verwachten wij?

Ook de VAG-groep waar Volkswagen, Audi, SEAT en ŠKODA onderdeel van uitmaken is volop bezig met de ontwikkeling van elektrische auto's. Wij hebben de elektrische auto's per merk voor u op een rijtje gezet. Ook de modellen die inmiddels al beschikbaar zijn.

Volkswagen

Audi

ŠKODA

SEAT