13 oktober 2021

Op dit moment worden we geconfronteerd met oplopende levertijden voor nieuw te bestellen auto's. Dit probleem wordt veroorzaakt door het wereldwijde chiptekort. Door deze ontwikkelingen zijn enkele modellen auto's al niet meer leverbaar dit jaar, maar ook de beschikbaarheid voor de eerste helft van 2022 blijft onzeker. 

Graag brengen wij u op de hoogte van deze situatie, want op dit moment hebben alle auto fabrikanten te maken met deze grote uitdaging. Het geldt in ieder geval voor al onze merken: Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens. Het wordt veroorzaakt door het te kort aan onderdelen in de fabrieken, maar in het bijzonder het chip te kort. Het probleem speelt sinds begin 2021, maar lijkt vooral in de tweede helft van dit jaar grote impact te hebben. 

Gevolgen voor u als klant

Voor veel nieuw te bestellen auto's geldt dat deze niet meer dit jaar geleverd kunnen worden. Naarmate 2022 dichterbij komt zal dit voor meer modellen en merken gaan gelden. Daarnaast kan het ook zijn dat reeds bestelde auto's opnieuw vertragen, met vervelende gevolgen. De auto's zelf kunnen vaak wel geproduceerd worden, maar er zijn geen chips beschikbaar voor zaken als Park Distance Control en het wettelijke verplichte eCall systeem. Auto's worden niet incompleet verscheept richting ons als dealer en zullen bij de fabriek wachten op het moment dat ze volledig uitgerust kunnen worden. 

  • Langere levertijden dan u gewend bent van ons
  • Reeds bestelde auto's worden meermaals vertraagd
  • Let op bij volledig elektrische voertuigen, bijtellling kan veranderen
  • Prijsverhogingen door fabrikanten onvermijdelijk, mede door nieuwe belastingen in 2022

Ons advies

Mocht u van plan zijn om een nieuwe auto te bestellen, wacht dan niet te lang en informeer op tijd naar de mogelijke levertijden. Ons advies is dan ook om op tijd te orënteren en rekening te houden met extra vertragingen, zo kan het alleen maar meevallen. U kunt ook kiezen voor een auto uit voorraad, hoewel ook deze voorraaden kleiner worden. Dit geldt ook voor onze collega dealers. 

Recent heeft de NOS een zeer interessant filmpje gedeeld, waarin wordt uitgelegd hoe de tekorten op de chipmarkt zijn ontstaan: